Målbild 2030
En stärkt innovationskraft i livsmedelssektorns värdekedjor i Västerbotten och norra Sveriges ger fler nya och lönsamma produkter med högt förädlingsvärde och nya företag inom livsmedelssektorn.
För att nå målen behövs insatser för
- ökade forsknings- och utvecklingsinsatser på hela livsmedelskedjan, från primärproduktion och förädling till distribution och konsumtion med regionens nordliga belägenhet i fokus
- Att stärka eller skapa nödvändiga arenor där samverkan mellan forskning, utbildning, företag och myndigheter kan mötas för innovation och utveckling
- att livsmedelsföretag ska ha en naturlig möjlighet att delta i inkubator- och acceleratorverksamhet
- att tillvarata möjligheter med ökad digitalisering, automation och robotisering
Pågående insatser
Värdekedjan för vilda bär utvecklas i projekt
FINEST och Faichain, två pågående projekt, RISE FINEST -mer bär i svenska livsmedel En av FINEST målsättningar är bidra till att den norrländska bärindustrin utvecklas
SLU utvecklar norrländskt jordbruk genom forskning
Ett flertal forskningsprojekt, Norrländsk jordbruksforskning, SLU, Umeå: Klimatet i norra Sverige karakteriseras av en tämligen kort och sval vegetationsperiod med god vattentillgång, hög ljusinstrålning och
Förstudie om förutsättningar för att etablera ett ”Northern Food Lab”
UPPLEV Norr, Förstudie, Luleå tekniska universitet tillsammans med RISE och Hushållningssällskapet Målet med studien är att kartlägga kompetenser och resurser inom livsmedelsproduktion i norra
Forskning om vilda bär som potential för regional utveckling
Vilda bär i förändring, pågående projekt, Umeå Universitet I det här Formasfinansierade forskningsprojektet undersöker Umeå Universitet, Institutionen för geografi hur vilda bär kan bli
Digitala steget – för digital mognad i besöksnäringen
Digitala Steget, pågående projekt, Region Västerbotten Turism Digitala steget riktar sig till alla besöksnäringsföretag som behöver höja sin digitala kunskap och närvaro. De digitala verktygen