Målbild 2030
Mer närproducerade livsmedel serveras till kunder och patienter, i personalmatsalar, förskolor, skolor och gym – nasieskolor samt vid arrangemang och konferenser.
För att nå målen behövs insatser för
- att styrdokument bereder större plats för den lokala maten på den offentliga tallriken
- ett stärkt samarbete mellan länets kommuner och region för mer närproducerade livsmedel i de offentliga köken
- ett ökat samspel mellan livsmedelsproducenter, förädlingsledet, grossister, transportörer, upphandlare och de offentliga köken till exempel genom branschdialoger
- god tillgång till kompetensutveckling i de offentliga köken
- kunskapsutveckling och stöd för de leverantörer och grupper av leverantörer som vill lämna anbud till offentlig sektor
Pågående insatser
Måltidsverksamheten på Västerbottens lasarett och sjukstugor ses över
Måltidsstrategi, pågående utvecklingsarbete, Region Västerbotten Region Västerbotten håller på att ta fram en måltidsstrategi för måltidsverksamheten vid de tre lasaretten. Strategin ska styra alla måltider
Mer lokal mat i offentliga kök
Att få in mer lokalproducerad mat i de offentliga köken är ett prioriterat insatsområde för politikerna i Region Västerbottens regionala utvecklingsnämnden. Region Västerbotten planerar att