4.1 Stärkt innovationskraft i livsmedelssektorn

Insatsområden

Målbild 2030

En stärkt innovationskraft i livsmedelssektorns värdekedjor i Västerbotten och norra Sveriges ger fler nya och lönsamma produkter med högt förädlingsvärde och nya företag inom livsmedelssektorn.

För att nå målen behövs insatser för 

  • ökade forsknings- och utvecklingsinsatser på hela livsmedelskedjan, från primärproduktion och förädling till distribution och konsumtion med regionens nordliga belägenhet i fokus
  • Att stärka eller skapa nödvändiga arenor där samverkan mellan forskning, utbildning, företag och myndigheter kan mötas för innovation och utveckling
  • att livsmedelsföretag ska ha en naturlig möjlighet att delta i inkubator- och acceleratorverksamhet
  • att tillvarata möjligheter med ökad digitalisering, automation och robotisering

Pågående insatser

Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten

Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten är ett projekt som ska stärka producenter och öka efterfrågan på lokala produkter. Genom utbildning, företagsstöd och dialog med företag, kommuner, offentliga kök och allmänhet bidrar projektet till en hållbar och trygg livsmedelsproduktion, sysselsättning, tillväxt, öppna landskap och biologisk mångfald.

Läs mer ->