3.2 Försäljning, distribution och förädlingsfunktioner

Insatsområden

Målbild 2030

Det finns en effektiv infrastruktur för försäljning och distribution av livsmedel – i hela kedjan från råvara, förädling, paketering, distribution till försäljning – i hela länet.

För att nå målen behövs insatser för 

  • att utveckla försäljningskanaler som skapar ökad lönsamhet genom möten mellan kund och producent
  • att öka närvaron av närproducerade livsmedel i livsmedelskedjornas butiker och att öka den närproducerade matens synlighet
  • att arbeta fram lösningar för en fungerande distribution av livsmedel i hela länet
  • att behålla och skapa nya viktiga förädlingsfunktioner som slakterier och kvarnar

Pågående insatser

Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten

Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten är ett projekt som ska stärka producenter och öka efterfrågan på lokala produkter. Genom utbildning, företagsstöd och dialog med företag, kommuner, offentliga kök och allmänhet bidrar projektet till en hållbar och trygg livsmedelsproduktion, sysselsättning, tillväxt, öppna landskap och biologisk mångfald.

Läs mer ->

Mat från bonden

Projektet Mat från bonden ska skapa ökad försäljning och förädling av lokala livsmedel i Västerbotten. Producenter erbjuds seminarier för att öka kunskapen om produktutveckling och

Läs mer ->

Marknadssamverkan Kött

Hushållningssällskapet driver projektet Marknadssamverkan Kött. Målet med projektet att öka lönsamheten för medverkande livsmedels/producentföretag och lokalsamhället i Burträskbygden. Detta genom att en större del av

Läs mer ->

Slakt- och stycksamverkan

Hushållningssällskapet driver projektet Slakt- och stycksamverkan. Syftet  är att utreda hållbara samverkanslösningar avseende slakt och styckning i Burträskbygden med mål att öka förutsättningarna för lantbrukarnas egen

Läs mer ->