1.2 Mer närproducerad mat i de offentliga köken

Insatsområden

Målbild 2030

Mer närproducerade livsmedel serveras till kunder och patienter, i personalmatsalar, förskolor, skolor och gym – nasieskolor samt vid arrangemang och konferenser.

För att nå målen behövs insatser för 

  • att styrdokument bereder större plats för den lokala maten på den offentliga tallriken 
  • ett stärkt samarbete mellan länets kommuner och region för mer närproducerade livsmedel i de offentliga köken 
  • ett ökat samspel mellan livsmedelsproducenter, förädlingsledet, grossister, transportörer, upphandlare och de offentliga köken till exempel genom branschdialoger
  • god tillgång till kompetensutveckling i de offentliga köken 
  • kunskapsutveckling och stöd för de leverantörer och grupper av leverantörer som vill lämna anbud till offentlig sektor

Pågående insatser

Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten

Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten är ett projekt som ska stärka producenter och öka efterfrågan på lokala produkter. Genom utbildning, företagsstöd och dialog med företag, kommuner, offentliga kök och allmänhet bidrar projektet till en hållbar och trygg livsmedelsproduktion, sysselsättning, tillväxt, öppna landskap och biologisk mångfald.

Läs mer ->