1.1 Fler väljer mat från Västerbotten

Insatsområden

Målbild 2030

Västerbottens invånare känner stolthet över den lokala maten, har god kunskap om den och väljer i hög grad produkter från Västerbotten eller närområdet. Maten från Västerbotten är välkänd och uppskattad nationellt och internationellt för den goda och genuina maten 

För att nå målen behövs insatser för 

  • ökad medvetenhet om den närproducerade matens betydelse för miljö, klimat, hälsa, arbetstillfällen, kulturlandskap och biologisk mångfald  
  • att stärka berättelsen om maten och råvarorna från Väster­botten  
  • stärka event där mat och dryck från regionens lyfts både lokalt, nationellt och internationellt  
Ren_juan-encalada-9lau4mL-FAE-unsplash

Pågående insatser

Stöd för medvetna livsmedelsval

Matkompassen, Länsstyrelsen Västerbotten Vad vi äter påverkar vår hälsa, men också platsen vi bor på. Sverige och länets regionala livsmedelsstrategi ska verka för fler medvetna matval.

Läs mer ->

Matkompassen – inspiration och motivation

Matkompassen -Inspiration och motivation, pågående projekt, Länsstyrelsen Västerbotten r Projektet ska verka för att möta efterfrågan genom att sprida kunskap om livsmedelsproduktionens mervärden i länet

Läs mer ->

Hitta den lokala maten

Matkompssen, Länsstyrelsen Västerbotten Det ska vara enkelt att hitta maten som produceras i Västerbotten. Matkompassen – Länsstyrelsen Västerbotten försöker samla länetsalla livsmedelsproducenter på en och

Läs mer ->

Mer lokal mat i handel och restauranger i Vännäs, Nordmaling och Umeå

MatSam, pågående projekt, Vännäs kommun tillsammans med Umeå och Nordmaling:     Samarbetsprojektet för mat – MatSam – arbetar för att matproducenter och råvaruförädlare i

Läs mer ->

Bra mat för barn i Västerbotten

Syftet med projektet är att ge råd till föräldrar om mat som är både närproducerad och nyttig. Insatserna riktar sig till föräldrar via BVC. Råden handlar

Läs mer ->