Målbild 2030
Västerbottens invånare känner stolthet över den lokala maten, har god kunskap om den och väljer i hög grad produkter från Västerbotten eller närområdet. Maten från Västerbotten är välkänd och uppskattad nationellt och internationellt för den goda och genuina maten
För att nå målen behövs insatser för
- ökad medvetenhet om den närproducerade matens betydelse för miljö, klimat, hälsa, arbetstillfällen, kulturlandskap och biologisk mångfald
- att stärka berättelsen om maten och råvarorna från Västerbotten
- stärka event där mat och dryck från regionens lyfts både lokalt, nationellt och internationellt
Pågående insatser
Stöd för medvetna livsmedelsval
Matkompassen, Länsstyrelsen Västerbotten Vad vi äter påverkar vår hälsa, men också platsen vi bor på. Sverige och länets regionala livsmedelsstrategi ska verka för fler medvetna matval.
Matkompassen – inspiration och motivation
Matkompassen -Inspiration och motivation, pågående projekt, Länsstyrelsen Västerbotten r Projektet ska verka för att möta efterfrågan genom att sprida kunskap om livsmedelsproduktionens mervärden i länet
Hitta den lokala maten
Matkompssen, Länsstyrelsen Västerbotten Det ska vara enkelt att hitta maten som produceras i Västerbotten. Matkompassen – Länsstyrelsen Västerbotten försöker samla länetsalla livsmedelsproducenter på en och
Mer lokal mat i handel och restauranger i Vännäs, Nordmaling och Umeå
MatSam, pågående projekt, Vännäs kommun tillsammans med Umeå och Nordmaling: Samarbetsprojektet för mat – MatSam – arbetar för att matproducenter och råvaruförädlare i
Bra mat för barn i Västerbotten
Syftet med projektet är att ge råd till föräldrar om mat som är både närproducerad och nyttig. Insatserna riktar sig till föräldrar via BVC. Råden handlar