Att skapa lockande matevent – med bröd och spannmål som exempel

Matevent kan vara allt ifrån att arrangera matmarknad till fikarally och svampplockning. Webbinariet har som mål att inspirera till att arrangera större eller mindre aktiviteter som skulle kunna passa på Hembygdsgårdens dag eller liknande event.   I det här webbinariet kommer vi att utgå ifrån spannmål och bröd då spannmål har en lång historia inom svensk […]

Grunder för säker mathantering

Utbildningen fokuserar på grundläggande kunskaper om livsmedelshygien som ska bidra med trygghet och förståelse för branschriktlinjerna samt att fler ska vilja och kunna sälja och servera mat i t ex hembygdsgårdar, enklare serveringar och andra samlingslokaler. Utbildningen ska också ge kunskap om var man kan hitta ytterligare information och material som kan vara till stöd […]

Växthus- och vertikalodling

Hur ser utvecklingen ut i norra Sverige vad gäller växthusodling och vertikalodling med spillvärme? Vilka grödor kan vi odla idag och hur ser framtidsvisionerna ut? Vilka är fördelarna med denna typ av odling och är det möjligt att försörja en hel kommun på grönsaker, året runt? Välkommen till denna digitala lunchträff där vi får träffa […]

Bärodling

Hur odlar man jordgubbar och hallon i norra Sverige? Och andra, lite mer udda bär såsom blåbärstry, aronia, åkerbär och havtorn? Ann-Kristin Isaksson på Hushållningssällskapet delar med sig av sina kunskaper om bland annat lämpliga sorter, odlingstekniker, näring, växtskydd och marknad. Välkommen! Mer information och länk till anmälan hittar du här.

Bärförädling

I norr har vi fantastiska bär, både vilda och odlade. Är du nyfiken på olika metoder för att förädla bär och idéer på vad du kan skapa av bär? Kanske du även funderar på att komma i gång som småskalig företagare för att tillverka produkter av bär och vill veta mer om hur du börjar? […]

Agroforestry och skogsträdgårdsodling

Med odlingssystem där träd, buskar och andra perenna växter ingår i en planerad samplantering kan odlingen, tillsammans med betesdjuren, skapa hållbar livsmedelsproduktion, minskat behov av fossil energi och hög biologisk mångfald. Vill du veta mer om vad agroforestry och skogsträdgårdsodling är och hur man kan förhålla sig till det i de nordligare delarna av vårt […]

Skogens Växtskafferi

Är du nyfiken på vilka ätbara växtligheter vår nordliga skog har att erbjuda, utöver bär och svamp? Vad kan man plocka och vad bör man veta för att användningen av skogens råvaror ska vara hållbar? Vad kan man skapa av dessa råvaror och hur kan man bygga ett hållbart företag på skogens växtskafferi? Välkommen på […]

Affärsmodellsinnovation inom livsmedelskedjan

Välkommen till Öjebyn och temadagar om affärsmodellsinnovation för dig som arbetar inom livsmedelskedjan!Träffen kommer att ge inspiration och kunskap om hur vi kan arbeta för att fortsätta utveckla lönsammaoch hållbara affärsmodeller inom odling, marknad och förädling i norra Sverige. Läs mer här

Workshop: Förädling och produktutveckling

Välkommen till en workshop om förädling och produktutveckling somarrangeras av Hushållningssällskapet genom projekt ”Mat från bonden”. Workshopen tar bland annat upp:» Hur du skapar ökad lönsamhet genom förädling» Olika branscher och vilka produkter du kan skapa av mejeri, grönsaker, kött etc.» Inspiration – vidareutveckling av livsmedelsprodukter» Regler kring förädling – vad som är bra att […]

Tvådagarsworkshop för hantverksmejerister hos Svedjan ost

Välkommen till en tvådagarsworkshop hos prisbelönta Svedjan Ost i Kåge. Aktiviteten anordnas inom projektet Kompetenscentrum Mat i Norr. Dag 1 | Vi börjar med råvaran, mjölken, och går sedan vidare med grädde och tillverkning av smör. Vi lär oss mer kring kulturer och tillverkar fil och bredbar färskost. Avslutningsvis förbereder vi nästa dags ystning och pratar […]