Växthus- och vertikalodling

Hur ser utvecklingen ut i norra Sverige vad gäller växthusodling och vertikalodling med spillvärme? Vilka grödor kan vi odla idag och hur ser framtidsvisionerna ut? Vilka är fördelarna med denna typ av odling och är det möjligt att försörja en hel kommun på grönsaker, året runt? Välkommen till denna digitala lunchträff där vi får träffa […]

Bärodling

Hur odlar man jordgubbar och hallon i norra Sverige? Och andra, lite mer udda bär såsom blåbärstry, aronia, åkerbär och havtorn? Ann-Kristin Isaksson på Hushållningssällskapet delar med sig av sina kunskaper om bland annat lämpliga sorter, odlingstekniker, näring, växtskydd och marknad. Välkommen! Mer information och länk till anmälan hittar du här.

Bärförädling

I norr har vi fantastiska bär, både vilda och odlade. Är du nyfiken på olika metoder för att förädla bär och idéer på vad du kan skapa av bär? Kanske du även funderar på att komma i gång som småskalig företagare för att tillverka produkter av bär och vill veta mer om hur du börjar? […]

Agroforestry och skogsträdgårdsodling

Med odlingssystem där träd, buskar och andra perenna växter ingår i en planerad samplantering kan odlingen, tillsammans med betesdjuren, skapa hållbar livsmedelsproduktion, minskat behov av fossil energi och hög biologisk mångfald. Vill du veta mer om vad agroforestry och skogsträdgårdsodling är och hur man kan förhålla sig till det i de nordligare delarna av vårt […]

Skogens Växtskafferi

Är du nyfiken på vilka ätbara växtligheter vår nordliga skog har att erbjuda, utöver bär och svamp? Vad kan man plocka och vad bör man veta för att användningen av skogens råvaror ska vara hållbar? Vad kan man skapa av dessa råvaror och hur kan man bygga ett hållbart företag på skogens växtskafferi? Välkommen på […]

Tvådagarsworkshop för hantverksmejerister hos Svedjan ost

Välkommen till en tvådagarsworkshop hos prisbelönta Svedjan Ost i Kåge. Aktiviteten anordnas inom projektet Kompetenscentrum Mat i Norr. Dag 1 | Vi börjar med råvaran, mjölken, och går sedan vidare med grädde och tillverkning av smör. Vi lär oss mer kring kulturer och tillverkar fil och bredbar färskost. Avslutningsvis förbereder vi nästa dags ystning och pratar […]

Workshop: Surdegsbakning på Presteles Trädgårdscafé

Vi lär oss teori, sätter två surdegar och bakar bröd tillsammans. Läs mer om program och hur du anmäler dig hos Hushållningssällskapet: Workshop: Surdegsbakning på Presteles Trädgårdscafé | Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se)