Vilda bär

Vilda bär i Västerbotten

Västerbotten har en unik tillgång på vilda bär så som blåbär, lingon och hjortron. Idag plockas knappt 10 procent av bären och det finns därför en stor potential att både plocka och förädla mer vilda bär i regionen och i Sverige.

Pågående projekt och nyheter

Kalendarium

Uppdateras löpande. Om du har tips på utbildningar, seminarier och event med koppling till vilda bär kontakta anna-karin.karlsson@ri.se.

JanuariEldrimner grundkurs förädling bär (distans) 31/1
FebruariEldrimner kurs i vinägertillverkning (Köpenhamn) 14-15/2
Mars

Eldrimner kurs om pressrester (distans) 1/3

Hushållningssällskapet workshopserie (distans) om vilda och odlade växter i norr 2/3 (tema skogens skafferi)

Eldrimner kurs om sylt och marmelad  (Östergötland) 13-14/3

Eldrimner kurs om bär- och fruktdrycker (distans) 21/3

Hushållningssällskapet workshopserie (distans) om vilda och odlade växter i norr 29/3 (tema bärförädling)

MajEldrimner kurs i Piteå om förädling av bär till drycker, sylt och marmelad 3-4/5
AugustiBlåbärets dag 1/8
September

Food Hack vilda bär Umeå 6-8/9

Forskarkonferens vilda bär Umeå 7-8/9

Bärfestival Bjurholm 9/9

Bärfakta

Blåbär (Vaccinium myrtillus L)

Blåbärsris är cirka 30 cm högt, undantagsvis ända upp till 70 cm. I Sverige blommar blåbärsris i maj-juni och bären är mogna i juli-augusti. Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna, som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Fullmogna blåbär har ett saftigt fruktkött med söt smak. Blåbär innehåller antioxidanter.

Hjortron (Rubus Chamaemorus)

Hjortron är en lågväxande (10-30 cm), flerårig ört som trivs på fuktiga marker såsom mossar. Lågt pH-värde och mycket sol är gynnsamma faktorer. Själva hjortronplantan är mycket köldtålig, men blommorna är frostkänsliga, vilket innebär att en kall frostnatt under blomningsperioden frostskadar blomman och fruktsättningen uteblir. Hjortronets frukt kallas i dagligt tal för bär, men består, liksom hallon, egentligen av flera större stenfrukter. Frukten är till en början röd, hård och omsluten av foderblad, men allteftersom den mognar blir den gulare, mjukare och saftigare. Frukten är rik på C-vitamin.

Lingon (Vaccinium vitis-idaea)

Lingonris är ca 10-40 cm högt och vintergrönt. I Sverige blommar lingonris i juni-juli och bären är mogna i augusti-september. Lingon trivs i halvskugga och är vanligt i gles barrskog med sur och fuktig jordmån. Lingonväxter är mycket tåliga mot kyla, men växer dåligt där somrarna är mycket varma. Bären är röda och sura och tack vare dess höga innehåll av bensoesyra är hållbarheten hög för lingonprodukter, även vid lågt sockerinnehåll.

Vilda bär ingår i en hälsosam kost

Livsmedelsverket uppmuntrar till konsumtion av bär via kostrådet “Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen”. Ser man till innehåll av enskilda vitaminer är bär en diversifierad grupp då vissa bär är en utmärkt källa av ett visst vitamin medan andra andra bär har mycket låga halter. Halterna skiljer också mellan färska bär och mer koncentrerade och/eller extraherade komponenter av bär.

Antioxidanter i vilda bär

Gemensamt för gruppen ämnen som kallas antioxidanter är att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler, bland annat E-vitamin (tokoferoler), C-vitamin, riboflavin, karotenoider och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Exempel på bioaktiva ämnen är flavonoider och antocyaniner. Större mängder av bioaktiva ämnen finns bland annat i bär, lök, olika kålsorter, nötter och fröer.

Blåbär är ett av de bär som är rikt på antioxidanter, bland annat C-vitamin, antocyaniner och andra polyfenoler och ämnen med antioxidativa effekter. Enligt studier kan blåbär ha motverkande effekt på olika sorters sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer, åldersrelaterade neurodegenerativa sjukdomar (Alzheimers och Parkinsons) och olika inflammatoriska sjukdomar samt skador på ögon, hud och hjärna orsakade av oxidativ stress, men de vetenskapliga hälsobevisen är fortfarande inte tillräckligt starka för att få lyfta dessa effekter i samband med marknadsföring av livsmedel. Här kan du läsa mer om reglerna kring närings- och hälsopåståenden.

Näringsvärden

Näringsvärden vilda bär. Data hämtat från Livsmedelsverket
Näringsämne per 100 gram Blåbär Hjortron Lingon
Energi (kcal/kJ) 53/221 54/225 57/237
Kolhydrater (g) 9,1 7 11
Fett (g) 0,8 0,9 0,5
Protein (g) 0,7 1,3 0,7
Fibrer (g) 3,1 6,3 2,5
Vatten (g) 86 84 85
Vitamin A (RE/microgram) 8,5 11,7 0,7
Vitamin C (mg) 8,1 63 7,9
Vitamin E (mg) 0,1 0,3 1,6
Kalium (mg) 86 190 87
Magnesium (mg) 9 29 9
Zink (mg) 0,2 0,6 0,2
Järn (mg) 0,6 0,7 0,4

Rapporter om vilda bär

  • Jämförelse Sverige och Finland 2022 (Finest exjobb) – Läs mer här
  • Innovationssystem bioextraktion blåbär 2022 (Finest exjobb) – Läs mer här
  • Thailändska bärplockare i svenska skogar – en nutidshistorisk tillbakablick 2022 (Västerbotten förr och nu) – Läs mer här
  • Mat från skogen 2019 (Skogsprogrammet i Västerbotten) – Läs mer här
  • Innovation i livsmedelskedjorna i Norr- och Västerbotten 2018 (RISE) – Läs mer här
  • Skafferiet mellan kust och fjäll 2017 (Region Västerbotten) – Läs mer här
  • Guld i gröna skogar 2013 (Livsmedelsföretagen) – Läs mer här
  • Bär – analyser av närinsgämnen 2011 (Livsmedelsverket) – Läs mer här

Bärtillgång i Sveriges skogar

SLU tillsammans med Riksskogstaxeringen, gjorde årliga prognoser över tillgången på blåbär och lingon i Sveriges skogar mellan 2006 och 2017.

Tyvärr kan inte SLU ge någon prognos på tillgången av blåbär och lingon i Sveriges skogar längre, då anslagen för SLU:s fortlöpande miljöanalys har minskat och just bärprognoserna fick stå tillbaka för andra projekt.

Inventeringen av antalet mogna bär samt deras friskvikt görs fortfarande vid försöksparkerna, nu enbart som stöd till Riksskogstaxeringens skattning av totalmängden bär som finns i skogen, i den officiella statistiken om Sveriges skogar som de producerar.

Bärföretag

Januari 2023Eldrimner grundkurs förädling bär (distans) 31/1Februari 2023Eldrimner kurs i vinägertillverkning (Köpenhamn) 14-15/2Mars 2023Eldrimner kurs om pressrester (distans) 1/3Eldrimner kurs om sylt och marmelad  (Östergötland) 13-14/3Eldrimner kurs om bär- och fruktdrycker (distans) 21/3Augusti 2023Blåbärets dag 1/8September 2023Food Hack vilda bär Umeå 6-8/9Forskarkonferens vilda bär Umeå 7/9Bärfestival Bjurholm 9/9

Produkter

Innehåll