Vi vill se en ökad självförsörjningsgrad på djurfoder och utveckling av en lönsam produktion av spannmål och oljeväxter för humankonsumtion.
Vallodling fungerar bra i det norrländska klimatet. Länet är självförsörjande på vall och det finns även potential för en effektivare odling som kan skapa utrymme för mer av andra grödor. Vall är flerårig och ger klimatmässiga fördelar. Odlingen av spannmål går huvudsakligen till djurfoder, men täcker bara behoven till cirka 50 procent. Det finns också ett ökande intresse i bagerinäringen för lokalt odlat spannmål och regionen har behov av en modern kvarn. Kallt klimat försvårar idag storskalig produktion av baljväxter det behövs ett utvecklingsarbete för att produktionen ska kunna öka.

Västerbottens spannmål
Bagarna efterfrågar mjöl från åkrarna i länet och konsumenternas intresse för lokala råvaror ökar. Med ett förändrat klimat och lämpliga sorter utökas dessutom möjligheterna att odla spannmål till produktion av livsmedel i länet. Projektet gör en förstudie som tittar på möjligheterna att etablera en kvarn för livsmedelsändamål i Västerbotten. Inom ramen för förstudien ska en marknadsanalys för lokalproducerat mjöl genomföras och nödvändig infrastruktur kartläggas. Projektet sker i samverkan med olika företag som odlar och förädlar spannmål och är öppet för fler intresserade deltagare. Projektet drivs av Hushållningssällskapet och pågår till hösten 2022. Läs mer på Hushållningssällskapets sida här LF 2022-02-08 Kaviarmacka. Foto: Lena Friborg

Djurfoder, spannmål och oljeväxter
Klicka för att läsa mer

Närodlade vegetabilier – efterfrågan större än utbudet
Klicka för att läsa mer

Honung
Klicka för att läsa mer

Nöt, gris och lamm – högre grad av självförsörjning
Klicka för att läsa mer

Vilt – inte bara i jägarnas frysboxar
Klicka för att läsa mer

Vilda bär – skogens guld med potential att skapa en ny industri
Klicka för att läsa mer

Vilda örter och svamp
Klicka för att läsa mer

Övrig livsmedelsindustri
Klicka för att läsa mer

Mjölk och mejeri – en regional styrka att bygga vidare på
Klicka för att läsa mer

Fågel och ägg
Klicka för att läsa mer

Vild och odlad fisk – mer fiske och ökade värden
Klicka för att läsa mer

Renen – ökat värde på renkött
Klicka för att läsa mer

Mjölk och mejeri – en regional styrka att bygga vidare på
Klicka för att läsa mer

Fågel och ägg
Klicka för att läsa mer

Vild och odlad fisk – mer fiske och ökade värden
Klicka för att läsa mer

Renen – ökat värde på renkött
Klicka för att läsa mer