Webbinarier 60-120 min
8 januari | Vilka regler vill du förenkla? Den 8 januari kl 14-15:30 ordnar Eldrimner ett webbinarie där vi tillsammans jobbar för att bistå Livsmedelverket med att hitta regelförenklingar. Under detta webbinarie kommer vi att samla in, lyfta och diskutera regelförenklingar som kan göra skillnad. Vi kommer att presentera ett antal exempel på regelförenklingar som vi planerar att skicka in, men vi vill också höra era röster! Så fundera på vilka regler skulle ni vilja förenkla för att underlätta er verksamhet? Beskriv hur problemet påverkar ditt företag? Vilka förändringar önskar ni se? | Läs mer |
9 januari | Vill du bli hantverksmejerist? Var börjar man? För dig som vill börja förädla mjölk till ost och andra mejeriprodukter. Kajsa Söderbäck på på Rö Gårdsmejeri, Uppland, berättar om vilka produkter man kan göra i ett hantverksmejeri och vilka förberedelser som behövs för att bli mathantverkare. Om kunskaper, tillstånd och utrustning som mathantverkare brukar ha. Eldrimners personal är med under mötet. Kajsa tillverkar idag mest komjölksprodukter men har även erfarenhet av getmjölk. Exempel på produkter är yoghurt, färskostar, grillost, lactique och lagrade ostar i jordkällare. | Läs mer |
16 januari | Vill du bli charkuterist? Var börjar man? För dig som vill börja förädla prima svenskt kött till hållbara mathantverksprodukter. Amanda Hansson på Hållsunga gård och skafferi i Västra Götaland har utbildat sig på Eldrimner. Hon kommer att berätta om vilka produkter man kan göra och vilka förberedelser som behövs för att bli mathantverkare. Vilka tillstånd, lokaler och utrustning brukar utrustning mathantverkare ha? Amanda belyser även finansiering och försäljning via gårdsbutik. Amanda tillämpar konceptet tillitsbutik. Eldrimners personal är med under webbinariet. | Läs mer |
29 januari | Få mer ut av studiebesök och grupper Helena Hallerhed driver sedan 2022 Sörgårdens Ysteri & Osteria i Hasslerör, Skaraborg , Västergötland. En stor del av hennes företag är ostprovningar och måltider där osten är i centrum. Helena har ett förflutet som lärare och rektor. Utöver att hon utbildat sig på Eldrimner har hon har också utbildning till fromager. I det här webbinariet ger Helena råd om värdskap och att kunna tala inför grupper. Hur skapar man en trevlig atmosfär och en minnesvärd upplevelse för besökarna och hur förbereder man sig själv och gruppen på en gemensam givande stund? | Läs mer |
26 februari | Att leda en smakprovning Hur lägger man upp en smakprovning för en grupp? Och hur behåller man intresset för det man vill förmedla? Helena Hallerhed driver sedan 2022 Sörgårdens Ysteri & Osteria i Hasslerör, Skaraborg , Västergötland. En stor del av hennes företag är ostprovningar och måltider där osten är i centrum. Helena har ett förflutet som lärare och rektor. Utöver att hon utbildat sig på Eldrimner har hon har också utbildning till fromager. I det här webbinariet ger hon råd om hur man kan förbereda, genomföra och följa upp en smakprovning. | Läs mer |
11 mars | Att sälja drycker via Systembolaget Detta webbinarium riktar sig till dig som vill börja sälja drycker via Systembolaget. Fredrik Arenander, inköpschef på Systembolaget, kommer att gå igenom vilka olika sortiment som finns och berätta vad som skiljer dem åt. Fredrik kommer även att berätta om vilka kvalitets- och försäljningskrav som finns på produkterna samt hur stora volymer leverantörer åtar sig att leverera inom en viss tid. Fokus kommer vara på alkoholhaltiga drycker men även alkoholfria drycker kommer att beröras kort. Om du har någon specifik fråga så ange gärna den vid anmälan. | Läs mer |
10 april | Hur blir man mathantverkare? Personal från Eldrimner berättar om hur resan till att bli mathantverkare ofta ser ut. 10 olika steg beskrivs. Var brukar man börja och vilka saker är smart att ta reda på. Tips, råd och matnyttig information för dig som vill bli mathantverksföretagare. Vi berör bland annat lokaler, livsmedelssäkerhet, olika vägar till kunskap. | Läs mer |
14 maj | Enkla lokaler för mathantverkare Detta webbinarium är för dig som vill starta företag inom bär-, frukt- och grönsaksförädling samt hantverksbageri. Per Nilsson expert inom livsmedelslagstiftningen har hjälpt många mathantverkare att komma över trösklar och flaskhalsar kopplade till kontroll och lagstiftning. Per berättar om vilka utrymmen som behövs och vad man klarar sig med om man har små lokaler. Vad är egenkontroll och faroanalys? Per går också genom vad som gäller för diskutrymme, handtvätt, dricksvatten, eget vatten, ventilation och handtvätt. Vad säger lagen och hur kan en enkel lösning fungera? | Läs mer |
Självstudiekurser
7 januari | Märkning och livsmedelsinformation. Branscherna bageri, mejeri och charkuteri. En kurs för dig som vill lära dig mer om märkning och annan information som krävs av dig som producent att förmedla till dina kunder om produkterna du säljer. Funderar du på hur ingrediensförteckningen skrivas på etiketten? Måste du ha en näringsdeklaration? Vad gäller om du säljer produkter över disk, utan etikett? Dessa och andra frågeställningar kommer kursen ge dig svar på. | Läs mer |
5 mars | Livsmedelssäkerhet för mathantverkare Unik kurs i livsmedelssäkerhet för dig som är mathantverkare inom bär-, frukt- och grönsaksförädling, charkuteri, bageri samt mejeri! Kursen ger dig en orientering i lagstiftningen gällande livsmedelssäkerhet, livsmedelslokalen samt vilka krav det finns på dig som producent. Kursen belyser även rengöring, desinfektion och provtagning. Du får möjlighet att göra ditt eget hanteringssystem för livsmedelssäkerhet inkl. HACCP-plan med hjälp av kursmaterialet. | Läs mer |