Svenskodlad fisk?

Vi behöver producera mer mat i Sverige, och svenskodlad fisk är det mest hållbara alternativet. Varför äter vi då till 99% norsk lax? I det här programmet tar vi reda på vart den svenska odlade fisken tagit vägen och vad ministern säger, vi reder även ut några myter. Klicka på länken för att se hela programmet. Och våga fråga var din fisk kommer ifrån!

Nu är äntligen arbetet med att ta fram reportageprogrammet ”Svenskodlad fisk?” i slutfasen. Det är Matfiskodlarna som tagit fram detta program med stöd från EHFVP. Klicka på knappen nedan för att se programmet på Youtube.

 

 

Matfiskodlarna logotyp som visar fiskodling i bakgrunden

Några av fiskodlingsföretagen i norr är med i filmen förutom andra experter som bland annat:

  • Øystein Evensen, veterinär och professor i akvamedicin, NMBU (Norwegian University of Life Sciences)
  • Anders Kiessling, professor i akvakultur, forskare och specialist på hållbar fiskodling, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet)
  • Linda Bjarle, livsmedelscontroller, Helsingborgs stad
  • Kristina Sundell, professor i zoofysiologi, Göteborgs Universitet
  • Peter Kullgren, landsbygdsminister, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
  • Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap, doktor i nutrition, Chalmers tekniska högskola
  • Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola
  • Wenche Hansen, VD för branschorganisationen Matfiskodlarna
  • Michael Björklund, kock vid Smakbyn på Åland
  • Marit Beronius, fiskodlare Älvdalslax
  • Josef Nygren, grundare, ägare, fiskodlare Umlax
  • Daniel Bergfors, expert tillstånd och miljöfrågor Umlax
  • Martin Bergman, fiskförädlare Bergmans Fisk och Vilt, Vilhelmina