Välkommen Riikka!

En kort intervju med Riikka Engman

Riikka har klivit in i rollen som projektledare inom livsmedel och strategi på Region Västerbotten och kommer att arbeta med statistik, indikatorer, analys, hon kommer att hålla i träffarna inom Mat i Fokus nätverket, samt anordna livsmedelskonferenser, och mycket mer.

Riikkas arbete kommer att göra det möjligt för oss att veta hur det ser ut idag inom livsmedelsnäringen jämfört med 2017 när de flesta dokument och rapporter togs fram för Mer mat från Västerbotten och vi kommer att få hjälp med att mäta effekten av våra kommande insatser.

Här kommer några frågor och svar som vi ställt till henne så att ni får lära känna henne lite bättre.

Kan du berätta om dina erfarenheter och tidigare projekt på Region Västerbotten?

Jag har arbetat på Region Västerbotten sammanlagt ca. 9 år. Jag började som projektledare för ett projekt inom kulturella och kreativa näringar och har sedan dess bytt roll ett par gånger. Så jag har en hyffsat lång erfarenhet av arbete med regional utveckling.

Innan jag började som projektledare för projektet Regional strategisk utveckling av livsmedelsbranschen i Västerbotten så jobbade jag heltid som Strateg med särskilt ansvar för projektprocessen.

Vad var det som gjorde dig nyfiken på detta uppdrag som strateg inom livsmedel?

Livsmedel är ett högaktuellt område, inte minst inom regional utveckling. Jag har kommit i kontakt med frågan i olika sammanhang och ofta funnit frågorna engagerande. Även om livsmedelsfrågorna är mycket större än så, så pratar vi mycket hemma om mat. Där vi har möjlighet att välja bort importerade produkter till förmån av lokalproducerat så gör vi gärna det och försöker anpassa våra matvanor utifrån råvaror som är i säsong. Så när möjligheten uppstod, var det inte svårt att bestämma mig för att hoppa på tåget.

Finns det något i din bakgrund eller uppväxt som lockar dig till livsmedel?

Väldigt lite, faktiskt. Jag har vuxit upp i en stad, långt från det som jag spontant kopplar ihop med livsmedel. Det enda kopplat till min barndom som närmar sig livsmedel är försöket att som barn odla egna tomater och gurka på friland.

I vuxen ålder har jag däremot fått ett nyvunnet intresse för odling. Jag har byggt växthus och har också möjlighet till frilandsodling där jag bor. Jag odlar många olika grönsaker och rotfrukter, allt från potatis, morot, olika kålsorter till tomater, gurka och paprika. Jag odlar även sådant som är lite mer utmanande i vårt klimat såsom majs och vattenmelon. Så sammanfattningsvis är nog intresset för livsmedel något som jag funnit i vuxenåldern.

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Riikka och uppskattar att vi har fått hennes kompetens till oss.

Riikka Glan Engmal
Riikka Glán Engman