Ny teknik för frystorkning av bär utvecklas i norra Sverige

Nyhet

Polarbröd och Nordisk bärinnovation i nytt samarbete kring norrländska bär

I norra Sverige finns gott om bär med smak och näring av högsta kvalitet. Genom att frystorka dem bibehålls smak och näringsämnen maximalt. Idag finns ingen storskalig produktion av frystorkade bär i Sverige. Största delen av frystorkade bär på marknaden importeras. Det vill Nordisk Bärinnovation ändra på – ett nybildat bolag som utvecklar teknik för frystorkning av bär för att bättre kunna ta vara på de norrländska bären

– Vi har tagit fram ny innovation för frystorkning som är mycket mer energieffektiv än traditionella frystorkar. Den är fossilfri och drar 75 procent mindre el. Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg till en demoanläggning, säger Erik Rosenbaum delägare Nordisk Bärinnovation.

Polarbrödsgruppen går nu in och stöttar denna vidareutveckling och under de kommande sex månaderna ska en demoanläggning för frystorkning byggas, testas och sedan utvärderas. Därefter är målet att komma ut med frystorkade norrländska bär på marknaden.

– Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige och att använda bär som resurs känns väldigt spännande, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-vd.

Läs mer om samarbetet och Nordisk Bärinnovation här.