Torsdag, 7/11
Handlardagen är en dag för dig som är handlare i Västerbotten. Vi vill hylla er som hjälper till med att skapa en levande landsbygd. Lyssna på inspirerande föreläsningar och mingla med kollegor i trivsam miljö.
Temat för dagen är obemannad service och om hur man kan ta tillvara på turismen. Under dag två får ni träffa livsmedelsproducenter i Västerbotten.
Fredag, 8/11
Denna dag har du som producent chansen att träffa handlare från hela länet. Det blir en inspirerande dag full av spännande möten och föreläsningar. Här får du möjlighet att bjuda på smakprov och berätta om dina råvaror och produkter.
Kyl, frys och vissa tillagningsmöjligheter finns. Kontakta Jessica Öberg om ni har frågor. Kontaktuppgifter finns nedan.
Dag 1:
09:00 – 10:00 Inskrivning och fika
10:00 – 10:20 Inledning och välkommen!
10:20 – 11:05 ICA, Dagab, och Menigo presenterar
11:05 – 11:20 Frågor
Driva hybridbutik och obemannad service
11:20 – 11:35 Honestbox, Magnus Berglund, presenterar upplägg
11:35 – 11:45 Butiken i Granö (Ann-Charlotte) delar erfarenheter av att bedriva obemannad
11:45 – 12:00 Frågor
12:00 – 13.00 Lunch
Möjligheter för utvecklad service.
13:00 – 14:00 Butikerna i Ammarnäs, Saxnäs, och Lugnvik berättar hur de arbetar.
14:00 – 14:15 Frågor
14:15 – 14:45 Region Västerbotten, Annika Sandström, berättar om goda exempel att ta tillvara turismen
14:45 – 15:30 Workshop och fika
15:45 – 16:30 Redovisning
16:30 Avslutning
17:30 Middag
Dag 2:
Vi har uppdaterad programmet så att man kan välja vilka aktiviteter man vill/kan vara med på.
09:00 – 09:30 Michael Degirmen, FarmUp, berättar om lösningar för direktförsäljning (via Teams – går att vara med på länk eller på plats)
09:30 – 10:00 Malin Winsa, NOAH Lokal Mat, berättar om deras koncept för att lyfta lokal mat (via Teams – går att vara med på länk eller på plats)
10:00 – 10:30 Fikapaus
10:30 – 12:00 Mingel. Livsmedelsproducenter i Västerbotten presenterar företag och produkter.
12:00 – 13:00 Lunch
Inspelningar från dag 2
Michael Diegerman från Rosenkvarn AB (Farmup.se)
Michael hälsar vidare två snabba saker som det kom frågor på:
1. Vi på FarmUp jobbar inte enbart med dagligvaruhandeln, vi har även flera lanthandlare med. Vi behöver kika på förutsättningarna och var de befinner sig i Västerbotten, men vår lösning kan stödja alla typer av företag som vill handla mer lokal mat. I Gävleborg har vi restauranger, kaféer, hotell och andra företag som kunder i dagsläget.
2. Vi jobbar mycket med prognosorder och förbeställningar. I början av 2024 lanserade vi ett verktyg i FarmUp som möjliggör för producenter att sälja långt i förväg med goda resultat. Vår pilotproducent sålde en halv miljon värt av grönsaker under våren som skulle skördas till hösten. Tyvärr blev allt inte färdigt i tid, men våra system kunde hantera avvikelser med. Försäljningen blev en väsentlig del av hans totala omsättning och vi är mycket nöjda med utfallet av verktyget.
Mot offentliga kök pratar vi mycket med kostchefen i Karlstad Alain Grenard och han är väldigt mån om att efterfrågan ska styra utbudet. Han hjälper oss styra designen på våra verktyg mot offentliga kök och ber om lösningar där kommunerna och skolorna kan berätta om vad de vill ha med lång tidshorisont och producenterna kan svara med ifall de kan lösa det. Det blir således en väg fram för att skapa avtal och möjliggöra ökat risktagande från producentens sida. Producenten behöver inte heller gissa vad kunden vill ha, utan kan styra sin produktion efter efterfrågan som finns.
Malin Winsa från Noah Lokal Mat (noahlokalmat.se)
Kontakt:
Handlare och grossister:
Thomas Jonsson
Projektledare kommersiell service
Region Västerbotten
070-357 57 83
thomas.jonsson@regionvasterbotten.se
Livsmedelsproducenter:
Jessica Öberg
Samordnare
Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten
Region Västerbotten
076-137 8546
jessica.s.oberg@regionvasterbotten.se
Arrangör:
Region Västerbotten och satsningen Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten
Plats:
First Camp Ansia
Sommarvägen 1
92141 Lycksele
Anmälan:
Datum för sista anmälan var 6/11.