Mer mat från Västerbotten, 7 feb 2024
Tid: 7 februari 2024
Plats: Strömbäcks folkhögskola söder om Umeå
Anmälan är stängd
Vid frågor kontakta lena.friborg@regionvasterbotten.se
Välkommen till en konferens om maten från Västerbotten där vi ska träffas och inspireras av goda exempel och samtala kring vägar framåt för att utveckla matförsörjningen inom Västerbotten. Konferensen tar avstamp i den Regionala livsmedelsstrategins fyra strategiska områden som är hållbar efterfrågan på närproducerade livsmedel, hållbar produktion och försäljning, goda villkor för företagare samt innovationskraft och kompetensförsörjning.
Program:
08.30 Fika och incheckning
—
09.00 Välkommen, inledning och kort om den regionala livsmedelsstrategin
Rickard Carstedt (S) regionråd och ordförande, regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbotten, Lotta Folkesson, ordförande regionstyrelsen, LRF Västerbotten, Lena Friborg, samhällsbyggnadsstrateg, Region Västerbotten
—
09.45 Strategiskt område 1: Hållbar efterfrågan på närproducerade livsmedel – Hur stärker vi marknaden för mat från norra Sverige?
Kommunens strategi för en ökad lokal livsmedelsförsörjning, Klaus Dudenhofer Kostchef och Tobias Linder upphandlingschef, Lycksele kommun
Hur vi främjar lokala produkter, Alexander Björk, Marknadschef, ICA Kvantum Skellefteå
Exportsatsningen, Try Swedish, programchef Maria Kärnerud, Business Sweden
10.30 Kaffepaus
11.45 Strategiskt område 2: Hållbar produktion och försörjning – Vilken potential finns till ökad produktion och hur frigör vi den potentialen?
Hur säkrar vi basmaten mjölk och kött? Göran Olofsson, ordförande Norrmejerier och Magnus Nilsson, VD Nyhléns Hugosons
Från vatten och skog till bord, Josef Nygren, VD Umlax och Marita Stinnerbom (G) Ledamot Sametinget och Sametingets rennäringsnämnd, Li Holmberg, New Nordic Beverage AB
—
12.00 LUNCH
—
13.00 Strategiskt område 3: Goda villkor för företagande – Hur utvecklar vi ett bra företagsklimat?
Läget inom det svenska jordbruket, nationella strategin och reformer, Lars-Erik Lundqvist, Näringspolitisk expert LRF
Det här behövs för en ökad livsmedelsproduktion, Peter Jonsson, ordförande ICA-handlarnas förbund
—
14.00 Strategiskt område 4: Innovationskraft och kompetensförsörjning – Hur stärker vi livsmedelsinnovation i norra Sverige?
En kraftsamling för ökad innovation i livsmedelssektorn: resultat från förstudie, Anna-Karin Karlsson, Senior affärsutvecklare inom jordbruk och livsmedel, RISE
Vilken innovation behövs för ökad livsmedelproduktion, vilka är våra styrkor och
svagheter? Mårten Hetta, Utvecklingschef/Forskare, SLU
Forslundagymnasiet – en resurs för livsmedelsproduktionen, Jonas Stenlund, rektor, Forslundagymnasiet, Umeå
—
14.45 Summering av dagen
15.00 Mingel och fika
Konferensen Mer mat från Västerbotten anordnas av Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västerbotten och LRF Västerbotten som är det regionala partnerskapet bakom den regionala livsmedelsstrategin Mer mat från Västerbotten
Mindre förändringar i programmet kan ske. Länk till anmälningsformulär
Varmt välkomn